50 Jaar EDDY ROMY

1967– 2017(Bron o.m.: Infoblad 2/2017 Vlaamse Sabamvrienden)home

Eigenlijk zouden we er 7 jaar moeten bijtellen want onder zijn echte naam stond Eddy Lamerichs al van zijn vijfde tot zijn twaalfde regelmatig als kindervedette op het podium in shows met o.m. Tony Bell, De Strangers, Kees Brug, Bobbejaan Schoepen e.a. Hij nam toen reeds 3 plaatjes op waaronder eentje geproduceerd door Johnny Hoes. Al op zijn 8ste presenteerde hij wekelijks, een gans seizoen, een plaatjesprogramma op de toenmalige Radiocentrale in Leuven.

Op 25 juni 1967 was het allereerste optreden als Eddy Romy, in Herent, het begin van een zeer succesvolle carrière…Met zijn eigen orkest verzorgde hij honderden bal-optredens. Tevens traden zij ook nog op als begeleidingsgroep van talloze artiesten en zangwedstrijden waar Eddy dan de presentatie deed. Hij schreef ook alle arrangementen. Eddy had ook enkele buitenlandse optredens: Duitsland, Nederland (3x), Zwitserland (4x), Oostenrijk (2x), Spanje (3x), Tenerife (6x). Intussen werden er ook singels en lp’s opgenomen, meestal eigen composities en teksten. Ondanks enkele malen in de Vlaamse Top 10, enkele pareltjes van nummers (waaronder de bekendste Sabina, Hallelujah en Tomorrow is another day) en enkele tv-optredens, zou Eddy nooit een “platenvedette” worden. En eigenlijk was dat ook nooit zijn hoofddoel… Shows wou hij maken; life-optredens, sketches spelen, een liedje zingen, presenteren…De “Revue-microbe” die hem vanaf zijn kindertijd gebeten had was niet meer te stoppen !

In 1981 ontbond hij dan ook zijn Eddy Romy Kwintet om zich volledig toe te leggen op…show. Daarmee was hij wel al bezig sinds 1975. De EDDY ROMY SHOW was een aaneenschakeling van zang, humor en dans in een spetterende afwisseling van kostuums. Rita Evy, een piepjong zangeresje, die door hem werd ontdekt en opgeleid (Eddy gaf die periode ook privéles: muziek/gitaar/coaching), zou 32 jaar lang trouw zijn vaste showpartner worden !

Maar ook solo (los van zijn eigen show) was Eddy een graag geziene gast. Zo stond hij in het toenmalige “Oud België” in Antwerpen wekenlang op de planken als zanger/conferencier/komiek, met o.m. Will Ferdy, Jacky Lafon, Bob Benny, Gaston en Leo, Samantha, Eddie De Latte, e.v.a.

Hij stond ooit 6 maanden, 7 dagen op 7, in zaal Salamander te Buggenhout. Iedere maand nieuwe show, waarvan hijzelf ook de samenstelling en regie deed. Ook kindershows waren hem niet vreemd…hij deed er honderden.

In ’84 (tot 1998) startte Eddy met een eigen organisatie “Een dag in het Hartje van Brabant”, waar groeperingen na een Culturele voormiddag-uitstap, in de namiddag konden genieten van de E.R.Show. Twee maal per jaar (een show liep 3 maanden elke dins-,woens-, en donderdag) werd er een nieuwe show gebracht telkens met het vaste gezelschap, maar ook met een gastvedette die niet alleen zijn/haar ding deed, maar volledig geïntegreerd werd in de show. Zo waren o.m. Norma Hendy, Lou Marcel, (tante) Terry Van Ginderen en Tonia meermaals van de partij. Op de vrije dagen waren er ook nog (en dit gedurende 18 jaren) ontelbare optredens voor het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap (Cultuur). Eddy & Rita besloten echter in schoonheid te stoppen en de laatste E.R.Show ging door in Aartrijke op 18/11/2007. Ondertussen was Eddy echter een -zeg maar- nieuwe carrière begonnen als acteur.

Acteur: In 2003 kreeg Eddy een rolletje aangeboden in het Echt Antwaarps Teater…Op dit ogenblik staan daar nu al 14 verschillende producties op zijn palmares. Verder zagen we hem in diverse Tv-series: Familie, Thuis, Wittekerke, Nonkel Jef, Verschoten en Zoon, Kinderen van De Windt, Aspe, Spoed, Salamander, Chaussée D’Amour, Tytgat Chocolat e.a.… In films zagen we hem in “Blueberry-Hill” (Robbe De Hert -1989-) en in de Brits/Belgische productie “Where Hands Touch” (Amma Asante -2017-).

Hij was ook docent aan de ITVS (International TV school) en gaf er les aan o.m. Saartje Vandendriessche (omroepster en presentatrice VRT) en Louis Talpe (Toby uit Mega Mindy, Spitsbroers).

Sabam: Eddy (geboren op 21/6/1951) is lid van Sabam sinds 1969 en ondertussen natuurlijk al lang vennoot. Verder zetelde hij ook in verschillende commissies en is hij al jaren bestuurslid van de Vlaamse Sabamvrienden.

JUBILEUM 50 jaar EDDY ROMY 1967-2017 Op 17 augustus 2017 werd Eddy door het Leuvense stadsbestuur uitgenodigd voor een viering en receptie ter gelegenheid van zijn 50-jarige Showcarrière. In de mooie Gotische zaal van het oude stadhuis werd hij dan ook verrast met speeches door o.m. Rita Evy & Norma Hendy (ex-showcollega’s), Sven De Ridder (Echt Antwaarps Teater), en Burgemeester Louis Tobback. Hij kreeg ook een beeldje van “Fonske”, het symbool van Leuven. Met een komische noot bedankte Eddy alle 120 genodigden, en daarna volgde er een prachtige receptie met heel veel bier en lekkere broodjes.

Regisseur: Hij regisseerde vele shows (o.m. in Vorst Nationaal : Show 1000 jaar Brussel -1979-)

Verder ook verschillende toneelstukken bij amateurgezelschappen.

En dit is iets wat hij in de toekomst terug vaker wil doen; regisseren (en natuurlijk af en toe ook nog acteren) !!!

Epiloog: Eddy Romy’s CV. is zo uitgebreid, dat we dit allemaal niet op deze ene bladzijde krijgen, maar alle verdere

info vindt je zeker elders op deze website !

Nog een “citaat” van Eddy: “Ik heb een fantastische carrière achter de rug, maar weinigen weten het …!